Polovina poslodavaca u RS-u ne isplaćuje redovno plaće i naknade radnicima

Bez autora
Jul 25 2012

Jedna polovina poslodavaca u Republici Srpskoj ne isplaćuje redovno plaće i naknade radnicima, što je samo jedno od brojnih kršenja radničkih prava u tom entitetu. Isplata plaća radnicima je zakonska obaveza, ali je inspekcija utvrdila neuredne isplate zarada kod 47,5 posto kontroliranih poslodavaca, a u sličnom procentu su i kršenja prava na godišnji odmor, ali i zaštite na radu. Stanje je alarmatno kada su u pitanju radnička prava u RS-u, te je izvještaj Inspektorata RS-a za prvih šest mjeseci pokazao mnogo više vanrednih kontrola nego u 2011., što znači da se krše zakoni. To potvrđuje da se nismo pomakli s mrtve tačke i stanja da institucije koje su nadležne za kontrolu primjene zakona nisu odgovorile punim kapacitetom. To je suštinski zadatak za Vladu i kontrolne organe. U RS-u se još uvijek procijenjuje da oko 80.000 radnika radi na crno i postoji veliki broj poslodavaca za koji ne važe zakoni, pravila i koji nisu sankcionirani.

Polovina poslodavaca u RS-u ne isplaćuje redovno plaće i naknade radnicimaJedna polovina poslodavaca u Republici Srpskoj ne isplaćuje redovno plaće i naknade radnicima, što je samo jedno od brojnih kršenja radničkih prava u tom entitetu, upozorila je danas predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić.

- Isplata plaća radnicima je zakonska obaveza, ali je inspekcija utvrdila neuredne isplate zarada kod 47,5 posto kontroliranih poslodavaca, istakla je Mišić nakon današnje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća RS-a i dodala da su u sličnom procentu i kršenja prava na godišnji odmor, ali i zaštite na radu.
 
Ona je ponovila stav da je stanje alarmatno kada su u pitanju radnička prava u RS-u, te da je izvještaj Inspektorata RS-a za prvih šest mjeseci pokazao mnogo više vanrednih kontrola nego u 2011., što znači da se krše zakoni.
 
- To potvrđuje da se nismo pomakli s mrtve tačke i stanja da institucije koje su nadležne za kontrolu primjene zakona nisu odgovorile punim kapacitetom. To je suštinski zadatak za Vladu i kontrolne organe, kazala je Mišić na pres-konferenciji u Banjoj Luci, ističući da se u RS-u još uvijek procijenjuje da oko 80.000 radnika radi na crno i da postoji veliki broj poslodavaca za koji ne važe zakoni, pravila i koji nisu sankcionirani.
 
Ističući da ne stoje tvrdnje da je stopa rada na crno oko 12 posto, Mišić je rekla da bi u tom slučaju RS "bila sretna zemlja", ali i dodala da je ovaj izvještaj inspektorata pokazao i neke slabosti te institucije.
 
- U kontroli su inspektori primijetili da veliki broj radnika ima potpisane ugovore o radu dva dana prije dolaska inspekcije koja kontrolira rad na crno. Ko je s kim u sprezi?, pita se predsjednica Saveza sindikata RS, uz stav da se iz izvještaja Inspekcije vidi veoma slab rad inspektora u Banjoj Luci, Prijedoru, Trebinju...
 
Glavni republički inspektor rada i zaštite na radu Čedo Risović kazao je da je u šest mjeseci 2012. Inspekcija rada ukupno evidntirala 530 radnika bez zaključenog ugovora o radu, u izvršenih 1.177 kontrola.
 
Najviše je neprijavljenih radnika je u ugostiteljstvu, drvoj industriji i šumarstvu, odnosno sječi drveta.
 
Izrečene su svega dvije prijave za pokretanje krivičnog postupka, dok su prekršajni nalozi izrečeni u iznosu od 470.900 KM
 
Najčešće se krše zakonske odredbe o isplatama plaća, kao i otkaza o radu uz koji se sve češće pokreće disciplinski postupak, kako bi poslodavci izbjegli otkazni rok i otpremninu za radnika.
 
I mobing je, potvrđuje, sve češća pojava.
 
- U Zakonu o radu o tome imaju svega tri člana i nijedan ne predviđa kazne i vrlo je teško dokazati mobing i to ostaje zadatak suda, rekao je Risović.
 
Predsjednik Unije poslodavaca Ranko Milić tvrdi da se poslodavci zajedno s drugim socijalnim partnerima "konstatno bore" protiv rada na crno, jer te pojave usložnjavaju poslovanje onima koji rede regularno.
 
- Naš je interes da takve pojave ukinemo, jer će se to popraviti stanje kako za poslodavce tako i za radnike, tvrdi Milić, koji je predsjedavao današnjom sjednicom Ekonomsko-socijalnog vijeća RS-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik